Project de eenzame rups is 

Een maatschappelijk & kunst project van Petra Roelofs, waarbij de transformatie van de rups naar de vlinder als symbool is gekozen voor de ontwikkeling tot volle bloei van de mens, de samenleving en samenwerking tussen mensen.

In het Brugwachtershuisje “De Draaibrug” aan de Kalkhaven te Dordrecht is Petra in 2021 gestart met haar eigen expositie , de verbeelding van het het verhaal van haar prentenboek “de eenzame rups – zoektocht naar geluk “. Tevens is dit verhaal in een audio versie te horen als je op de rode knop duwt naast de ingang van het brugwachtershuisje. In corona tijd heeft  de gemeente Dordrecht 35 exemplaren van haar prentenboek gekocht om deze uit te kunnen delen aan de inwoners om zo een persoonlijk gesprek aan te kunnen gaan over eenzaamheid.  

Hiermee heeft Petra een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording op het gebied van eenzaamheid en kunnen inwoners haar op een laagdrempelige manier bereiken.  

Zij werkt als social worker, kunstenaar en specialist eenzaamheid  hierin graag samen, waardoor mooie verbindingen en creaties ontstaan die de omgeving voor een ieder mooier kleuren.

Inmiddels is zij met het brugwachtershuisje verder doorontwikkeld naar een ontmoetingsplek, informatie en herkenningspunt voor maatschappelijke initiatieven waar diverse andere exposities plaatsvinden .  Zo draagt ook deze plek bij aan het transformatie proces van EENzaam naar samen EEN in verbinding zijn.  

Zij reist met haar project ook naar andere plekken en heeft inmiddels een aantal vertalingen van haar verhaal waardoor ze haar boodschap ook internationaal verder kan verspreiden.